La CUP proposa retirar Franco com a fill predilecte de Navàs

La Candidatura d‘Unitat Popular de Navàs, soci de govern a l‘Ajuntament de Navàs, porta a debat al proper ple municipal deixar sense efecte l’acord del nomenament de fill predilecte del municipi al dictador Francisco Franco.


El municipi de Navàs (llavors Castelladral) va nomenar el 13 de maig de 1939 com a fill predilecte al “caudillo“ i que s‘hagi pogut saber, no hi ha cap acord posterior que anul·li aquest acord municipal. El text del ple diu el següent:“Seguidamente se da cuenta de una comunicación dirigida al Caudillo Excmo. Sr. Francisco Franco del acuerdo tomado por los vecinos de Castelladral en motivo de la celebración de su Fiesta Mayor de nombrarle hijo predilecto de Castelladral y de falta de monumento dedicarle la de su plaza. Esta corporación ha visto con entera satisfacción la iniciativa tomada por los vecinos de aquella barriada y acuerda por unanimidad adherirse a ella.”

La CUP vol simbolitzar amb aquesta proposta el rebuig dels navassencs i navassenques a la dictadura de Franco i la necessitat que la sigui revocada la legalitat franquista que encara avui segueix vigent.

Molts ciutadans/es de Navàs van patir la repressió durant la dictadura franquista, amb judicis i condemnes que encara avui són vigents i que per tant l‘actual estat de dret reconeix la legalitat franquista.



La repressió franquista a Navàs:

El final de la guerra a Navàs va significar acabar amb qualsevol signe de dissidència amb el nou règim. La repressió franquista va mostrar totes les seves expressions sobre una població que ja havia vist marxar a l’exili els més compromesos. Depuracions, camps de concentració, batallons de treballadors, expropiacions, consells de guerra, presó, desterrament i penes de mort són alguns dels mecanismes repressius orquestrats des del nou estat amb un clar ànim de revenja i al mateix temps generar adhesions al règim. Els sumaris militars oberts a setanta-sis habitants del terme en són una bona mostra. D’entre els exiliats, la pàgina més trista la van escriure els internats i assassinats al camp nazi de Mauthausen, entre els quals hi trobem Ricard Sala Besa, un dels protagonistes de l’època i alcalde durant la Guerra Civil.

Pel que fa a la repressió franquista, hem pogut localitzar fins a 10 persones que moriren de malaltia en els diferents centres de càstig (presons, camps de concentració...) i 5 navassencs foren executats al camp de la Bota a partir de l’any 1939. En total la violència política va provocar la mort, segons les dades que es recullen el llibre SILENCIS, editat per l’Ajuntament de Navàs, es va recopilar del 21,9 per mil de la població de l’època, xifra similar a la d’altres localitats catalanes estudiades.

76 habitants del terme van passar per jurisdicció militar. D’aquests 20 eren de la zona de Torroella i 56 de Navàs. D’aquestes, no totes van ser sotmeses a consells de guerra. En divuit casos un cop feta la instrucció el jutge no va creure procedent continuar la causa. Dues persones van morir a la presó durant la instrucció. Dels cinquanta-sis judicis celebrats només dos van acabar en absolució. Com ja hem dit,es van aplicar cinc penes de mort i se’n van sentenciar quatre més que van ser commutades. També es van aplicar quatre penes de reclusió perpètua i tres a trenta anys de presó. La resta de presos van ser condemnats de quatre mesos a vint anys.

 

Pel que fa als altres sistemes repressius 88 ciutadans, com a mínim, van passar pels camps de concentració i batallons de treballadors, n’hem localitzat 6 a qui se’ls va sotmetre al Tribunal de Responsabilitats Polítiques, que era el mecanisme encarregat de desposseir-los dels seus bens. Aproximadament una cinquantena van ser reclosos a la presó model de Barcelona i dels condemnats n’hem trobat 22 que compliren part de la pena en diferents penals de l’estat on realitzaven diferents treballs.

Finalment, la CUP demana públicament el suport de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Navàs a aquesta proposició que explicita el rebuig a la dictadura de Franco i acorda deixar sense efecte el seu nomenament com a fill predilecte del municipi.